Dve decenije zalaganja za prava svih žrtava


Veliko mi je zadovoljsto bilo da prisustvujem svečanosti povodom obeležavanja 20 godina rada i postojanja Viktimološkog društva Srbije i otvaranja VIII Godišnje konferencije VDS pod nazivom Žrtve između bezbednosti, ljudskih prava i pravde: lokalni i globalni kontekst..
Da podelim svečani trenutak sa prijateljima koji su mi, pre svega profesorka dr Vesna Nikolić Ristanović, pružali podršku i saradnju tokom nekih od najvažnijih projekata na kojima sam radila, poput “Zrna poštovanja”, davne 2004. I 2005.g. Kasnije se saradnja produbila i jedino nosim žal što u mojoj matičnoj kući nisam naišla na razumevanje u vezi realizacije televizijskog projekta o putevima istine i pomirenja na području bivše SFRJ…A,svaka epizoda je bila osmišljena…

Tako je bio tada. Ovom prigodom ganula me zahvalnica koju sam dobila od Viktimološkog društva Srbije…Direktorka Viktimološkog društva Srbije, dr Nikolić Ristanović, ističe da kako ni malo lako nije bilo počinjati u vreme velikog otpora prema inicijativama civilnog društva, tako nije bilo lako ni opstati tokom ove dve decenije i zadržati uspostavljene visoke kriterijume.

Za dvadeset godina svog postojanja, VDS je iniciralo pokretanje čitavog niza novih programa značajnih za unapređenje prava žrtava u Srbiji kao što su: časopis o viktimizaciji, ljudskim pravima i rodu Temida, predlaganje izmena zakona i prakse vezano za nasilje u porodici, seksualno nasilje i trgovinu ljudima, uključivanje podataka o žrtvama u pravosudnu statistiku, podizanje svesti javnosti o problemima žrtava, osnivanje opšte službe za žrtve kriminaliteta, kao i uvođenje nastave viktimologije na fakultete i u redovnu edukaciju stručnjaka.. Akreditovana su tri programa obuke za stručnjaka koji dolaze u kontakt sa žrtvama nasilja. Objavljeno je 12 knjiga iz različitih oblasti viktimologije. Od osnivanja do danas, za različite oblike pomoći obratilo im se više hiljada građana Srbije. Organizovano je 13 međunarodnih konferencija, uključujući prestižnu konferenciju organizacije Evropska pomoć žrtvama (Victim support Europe http://victimsupport.eu/ ), a od 2010. godine VDS organizuje redovne godišnje konferencije, koje predstavljaju mesto koje omogućava konstruktivnu diskusiju i povezivanje različitih iskustava i znanja stručnjaka i istraživača, koji se teorijski i praktično, bave problemima žrtava.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.