“Strah i beda Trećeg rajha” premijerno u Gračanici


Sa nepogrešivim osećajem da se desilo nešto za kulturu važno, publika je sinoć u Gračanici pozdravila premijeru Brehtovog komada ”Strah i beda Trećeg rajha”, u izvođenju Narodnog pozorišta Priština, a u režiji Slobodana Skerlića.
“Strah i beda Trećeg rajha” je komad Bertolta Brehta koji do sada nije prevodjen kod nas i preispituje dinamiku nemačkog društva u periodu između Hitlerovog dolaska na vlast 1933. godine i nemačke aneksije Austrije početkom 1938. godine. Govori o narastanju nacizma i poniženju ljudskog bića kroz teror i društveni oportunizam, a nastao je iz dokumentarnih izvora, na osnovu izjava svedoka i novinskih članaka iz pomenutog perioda.

U tipično brehtovskom maniru, na sceni se smenjuje sentimentalno i groteskno, igra rečima i paradoksima, sa replikama koje neminovno asociraju na ovovremene situacije I promišljanja, na već doživljeno ili ono što upravo doživljavamo – “ jedni ćute, drugi prisluškuju”, “nema hleba – hoćete li top”, “čemu razum u ovakvom svetu”, “partija je postala država”….

U vremenu narastajućih ekstremističkih ideologija, podsetititi se Brehtovog urlika protiv nepravde savremene civilizacije, čini se daleko većim od pozorišnog angažmana, zapravo jednostavnim, a gromoglasnim “NE” jasno se daje smernica…
U predstavi se Narodno pozorište Priština pojavljuje u reprezentativnom izdanju, igraju: Igor Damnjanović, Ivana Kovačević, Bojan Stojčetović, Aleksandra Cucić, Milan Vasić, Tamara Tomanović, Nebojša Đorđević i Anika Grujić. Scenograf je Goran Stojčetović, kostimograf Tatjana Radišić, a muziku je komponovao Milivoje Petrović.

Ova predstava će sigurno imati dug put, a već dan nakon premijere ansambl kreće ka Zubinom Potoku…Narednog dana i publika u beogradskom Narodnom pozorištu imaće priliku da vidi Skerlićevu postavku Brehtovog komada.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.